Cuttr er som Uber, bare for kirurger
Er du træt af ventelister, så kan du downloade app’en Cuttr og allerede i morgen blive opereret af din nabo eller Arne fra Fona
Af: Arke Primal
Køretjenesten Uber, som sætter uuddannede chauffører uden forsikring eller anden form for offentlig kontrol i kontakt med mennesker der har brug for at komme fra A til B, bliver for tiden mødt af voldsomme protester fra den eksisterende taxibranche.
Men nu er teknologien allerede på vej til at forandre nye fagområder. I dag kan du nemlig slå dig op som kirurg, bare du har en kniv og et sted at ligge ned. Det skyldes app’en Cuttr, som tilbyder delekirurgi og netop er blevet lanceret i Danmark.
Joe Gilligan er idémanden bag Cuttr og fortæller her om tankerne bag:
“Mig og drengene havde længe pønset på at knække hospitalernes monopol på kirurgisk behanding. Men vi var ærligt talt overbeviste om at det var komplet umuligt, fordi folk ville kræve professionel kontrol med hygiejnen og en solid uddannelse af deres kirurger og den slags. Men Uber har vist os at hvis bare det foregår via en app på deres iPhone, så er alt det med offentlig kontrol, regler og uddannelse komplet lige meget.
Ja, faktisk er det jo nærmest sådan at dem der stadig tror på noget som helst andet end det komplet frie marked, ligner gamle sure idioter og bliver drillet og hængt ud på Facebook. Så vi så helt klart et window of opportunity og lancerede appen Cuttr, som allerede har brugere i 53 lande — den er særligt populær i det vestlige Californien.”
Men er det ikke farligt at lade sig operere af én uden uddannelse?
“Det er en utroligt gammeldags holdning, du har til lægevidenskab. Man kan godt høre at du ikke har en iPhone. Desuden udviser du en nedslående mistillid til folks egen dømmekraft. Faktum er at syge og desperate mennesker på venteliste sagtens selv kan træffe et rationelt valg af behandling. Bare det foregår gennem en app. Og med YouTube, kan de fleste hurtigt lære at fjerne en blindtarm eller en hjernesvulst — i toget eller mens de venter på bussen.
Desuden skal man ikke glemme at det er ressourcebesparende at køkkenknive og spiseborde kan blive brugt til noget gavnligt, uden for måltiderne. Det medvirker til at reducere forbruget af knive og borde og kan på længere sigt redde planeten. Det er jo hele ideen i deleøkonomien. Eller du er måske imod at redde planeten?”
Men virker det så?
Vi besluttede at teste Cuttr og bad derfor vores erhvervspraktikant, Sigurd, om at bruge Cuttr til at finde én der kunne amputere hans venstre ben ved knæet og fortælle os om oplevelsen bagefter.
Sigurds oplevelse var overvejende positiv. Han siger det selv sådan:
“Jeg blev opereret af Birger på 63 i Hedehusene. Der lugtede lidt af cigar i hans køkken og jeg er ikke specielt glad for jazz, men jeg kunne komme til samme eftermiddag og fik fjernet et halvt ben for 295,- Ja, jeg fik endda betalt togbilletten hjem og fik benstumpen med i en bærepose. Jeg vil helt sikkert overveje at bruge Cuttr næste gang jeg skal skæres i.”
Sigurd ser nu muligheden for et fritidsjob i den nye app.
“Efter at have downloadet appen og set hvor mange nemme penge der er at tjene, så går jeg måske også selv ud og udbyder kirurgi. Min far har både en stiksav og en boremaskine, så nu skal jeg på YouTube og lære hjernekirurgi. Det er der pengene er. Jeg tror helt klart at delekirurgi er kommet for at blive.”
Cuttr er faktisk ikke Joe Gilligans første projekt. Sidste år lancerede hans firma nemlig app’en “Rulr”, som gjorde det nemt og hurtigt at lade amatører komme ind og regere lande og befolke ministerierne, men projektet blev en fiasko som primært faldt på dårligt markedsresearch.
“Efter vi havde lanceret Rulr, fandt vi ud af at de fleste lande faktisk allerede i dag bliver regeret af komplette amatører, så det projekt droppede vi hurtigt.”
Vi spurge en repræsentant for iTunes hos Apple, om de bifalder delekirurgi. Han udtaler at så længe Cuttr ikke viser billeder af mødre der ammer, så ser Apple ingen grund til at stå i vejen for fremskridtet.